Keratokonustillpassning

Kontaktlinser för Keratokonus

Keratokonus är en ögonsjukdom som gör att hornhinnan tunnas ut och blir toppig och konformad. Sjukdomen påverkar synen i hög grad och kontaktlinser är ofta det bästa alternativet för att korrigera synen. Läs gärna mer under Ögonhälsa – Keratokonus.

När du gör en kontaktlinsundersökning hos oss så skannar vi dina hornhinnor med en topograf, som ger en bild av hur dina hornhinnor ser ut och om det förekommer ojämnheter. Med hjälp av detta instrument kan vi få en tydlig indikation om du har keratokonus, men det är inte tillräckligt för att ställa en diagnos, varför vi remitterar dig till en ögonläkare för vidare utredning.

När utredningen är klar och det är konstaterat att du har keratokonus, kan vi tillpassa rätt linser för dig. Det är antingen korneala stabila linser eller sclerala stabila linser som vi provar ut för ögon med keratokonus.

Utprovningen sker i olika steg och linserna specialbeställs efter dina individuella parametrar. Vi lär dig allt om hur du ska sätta i och ta ur dina linser. Vi lär dig även hur du ska sköta dina linser, vilket är oerhört viktigt för att ditt linsbärande ska bli komplikationsfritt.

Vi erbjuder dig regelbundna kontroller för att säkerställa att allt ser bra ut över tid.

I vissa landsting utgår ett bidrag för kontaktlinser vid keratokonus. Det finns dock vissa kriterier som ska vara uppfyllda för att erhålla bidraget, och dessa kan variera beroende var du bor i landet, så besök www.1177.se för mer information om vad som gäller för just dig, eller fråga oss i den butik du kommer att besöka.

Varmt välkommen att kontakta oss för utprovning eller mer information!

Keratokonustillpassning kan du göra hos Stockholm Alvik, Stockholm Liljeholmen och Uppsala.

Välkommen att boka tid!

BOKA TID