Glasögon för barn och ungdom

Bra syn är oerhört betydelsefullt för ett barns utveckling och inlärning, varför årliga synundersökningar är mycket viktiga för barn och ungdomar under 16 år.

Forskning visar att ett av fyra skolbarn har ett oupptäckt synproblem. Det kan dock vara svårt för både barnet och dess föräldrar att upptäcka att synen inte är helt ok. Vissa synfel ger varierande symptom som många gånger inte kopplas ihop med ögonens synstatus.

Synbesvären kan yttra sig som till exempel att barnet ofta klagar på huvudvärk, kisar med ögonen vid läsning, skärm- och TV-tittande, undviker att läsa, skriva eller rita, ofta gnuggar sig i ögonen eller blinkar mycket, att ena ögat ibland åker upp eller ned, ut eller in, eller att barnet har svårigheter att hänga med i skolan.

Synundersökning av barn upp till 8 års ålder görs hos ögonläkare som vid behov skriver ut ett recept på glasögon. Vi tillpassar sedan lämpliga bågar och glas utifrån receptet.

När barnet fyllt 8 år så görs synundersökningen oftast hos optiker. Barns ögonmuskler är många gånger väldigt starka och därför så använder vi vid behov ögondroppar för att ögonmusklerna ska slappna av, vilket ger ett ännu bättre undersökningsresultat.

Glasögon – och kontaktlinsbidraget från landstinget är 800 kronor och gäller till det året barnet fyller 19 år.

Glasögon för barn och ungdom hittar du hos Eskilstuna, Stockholm Alvik, Stockholm Liljeholmen, Strängnäs och Uppsala.

Välkommen att boka tid!

BOKA TID