Rinnande ögon

Det är helt normalt att ögonen rinner då och då, särskilt när det blåser och är kallt ute. Många drabbas av rinnande och svidande ögon någon gång under livet. Rinnande ögon är i regel ofarligt, men kan upplevas mycket besvärande hos de drabbade. Rinnande ögon kan ha många olika orsaker och det finns flera sätt att lindra symtomen.

Den vanligaste orsaken till rinnande ögon är faktiskt torrhet i ögonen. Vanligtvis utsöndrar körtlar i ögonlocken en oljig substans som fördröjer avdunstningen av tårar mellan blinkningarna. När dessa körtlar inte fungerar ordentligt blir du därför torr i ögonen. Som ett resultat av detta ökar tårproduktionen.

Rinnande ögon kan också orsakas av att det är stopp i tårkanalen eller att tårkanalen på grund av ökad ålder blivit smalare, vilket för med sig att tårarna inte rinner ner till näsan, utan i stället samlas kvar i ögonen.

Rinnande ögon kan även bero på:

  • Utåtvänt ögonlock som gör det svårt för tårar att nå tårkanalen
  • Inåtvänt ögonlock
  • Ögonlocksinflammation (blefarit)
  • Bindhinnekatarr (konjunktivit) – inflammation, infektion eller allergi

Behandling:

Det är inte alltid nödvändigt att behandla rinnande ögon. Det beror på hur allvarligt problemet är och vad som är orsaken. Därför kan det vara viktigt att ta redan på orsaken, så att rätt behandling kan sättas in om det är aktuellt. Orsaken kan vi med största sannolikt hitta om du gör en undersökning för torra ögon.

Behandling kan vara ögondroppar, värmebehandling för att öppna tilltäppta fettkörtlar, omega-3 tillskott eller spola rent tårkanalerna.

Boka en tid för synundersökning med tåranalys!