Keratokonus – Hornhinna

Keratokonus är en icke-inflammatorisk degenerativ ögonsjukdom där hornhinnan gradvis förtunnas och omformas till en mer utbuktande konisk form. Detta ger upphov till oregelbunden astigmatism som medför försämrad syn, både på långt och nära håll, ofta med ljuskänslighet, dubbelseende och skuggfenomen som följd.

Orsaken är en försvagning av de stödjande kollagenfibrerna i hornhinnan. Oftast börjar utvecklingen av sjukdomen i tonåren och fortskrider därefter långsamt i 10-20 år. Utvecklingen kan dock variera mycket. Vissa patienter är stabila med nästan ingen försämring under lång tid medan andra har en snabb utveckling. Observationer tyder på att sjukdomen till viss del är ärftlig.

De flesta kan få synen korrigerad med hjälp av glasögon i början av sjukdomsförloppet. I många fall ökar astigmatismen kraftigt och då behövs stabila kontaktlinser användas för att uppnå bästa möjliga synskärpa. Blir hornhinnan alltför tunn kan hornhinnetransplantation vara nödvändig.

Stabila kontaktlinser för keratokonus tillpassas hos vissa av Se & Synas butiker. Vi tillpassar även sclerala linser enligt den senaste tekniken, och de är mycket mer komfortabla att bära än traditionella stabila linser.

Läs gärna mer under Våra tjänster – Linser för keratokonus.