Kontaktlinser

Månadslinser/tvåveckorslinser

Månadslinser och tvåveckorslinser används i 30 respektive 14 dagar och är en populär linstyp. De är prisvärda och bekväma samt lättskötta. Man tar ut linserna varje kväll och rengör dem genom att lägga i linsvätska över natten. På morgonen sätter man i rena och fräscha linser. Det finns månadslinser för nästan alla ögon. De har störst styrkeomfång och kan korrigera de allra flesta synfel. Månadslinser finns även för dygnetruntbruk och kan användas upp till 30 dagar beroende på linstyp och dina ögon.

Endagslinser

Endagslinser är en typ av linser som bara används under en dag. Har du ingen tid eller ork för skötsel av dina linser är endagslinser ett självklart val för dig! Det är så enkelt och smidigt! Ett nytt fräscht linspar används varje morgon och kastas innan man går lägger sig. Man behöver inte lägga ner tid på rengöring och inte heller tänka på hur lång tid man har haft sina linser. Endagslinser ger exceptionell komfort samt mycket mindre risk för irritationer och infektioner. För dig som är allergiker, jobbar i dammig miljö, idrottar eller har känsliga ögon är endagslinser ett naturligt val. Det finns stort utbud av linssorter och vi hjälper dig att hitta den som passar bäst för just dig.  

Toriska linser

Toriska kontaktlinser är speciellt utformade för att korrigera astigmatism. Termen astigmatism (kallas även brytningsfel) är ett typ av synfel där hornhinnan eller linsen i ögat har ojämn kurvatur. Detta betyder att istället för att kurvaturen ska vara rund är den mer äggformad. Astigmatism ger oskärpa på både långt och nära håll. Det är ett vanligt synfel som ofta förekommer med närsynthet eller översynthet. Med toriska kontaktlinser kan man korrigera astigmatism. De finns som endagslinser, månadslinser, dygnetruntlinser samt stabila kontaktlinser. Vill du veta mer om vilken linstyp som passar dig är det bara att kontakta en av våra vassa optiker.

Multifokala linser

När man åldras är det naturligt att man blir ålderssynt. Presbyopi eller ålderssynthet drabbar människor över 40 års åldern och är en normal förändring. Det resulterar i symptom som svårigheter att se på nära håll samt en känsla av att “armarna inte räcker till”. Ålderssynthet är en fysiologisk process i kroppen där linsen i ögat blir stelare med åren. Detta leder till att förmågan att fokusera blicken på nära håll försämras. För att korrigera ålderssynthet använder man multifokala linser. Linserna är slipade så att man både kan se på långt och nära håll. För dig som redan använder progressiva glasögon kan multifokala linser vara ett bra komplement. Denna linstyp finns både som endags-, månads-, dygnetrunt- samt stabila linser.

Stabila linser

Har du inte fått det att fungera med mjuka kontaktlinser? Vill du se så bra som möjligt med linser är stabila eller hårda linser något för dig. Denna typ av linser är det bästa valet för den som har keratokonus, PMD (pellucid marginal degeneration), torra ögon, hög astigmatism eller hög närsynthet/översynthet. Stabila linser är skräddarsydda efter hornhinnans form och ger optimal komfort och synskärpa trots att de är hårda. Tillvänjningstiden i början är lite längre jämfört med mjuka korttidslinser. Det finns olika typer stabila linser som kan ge dig bättre synskärpa än mjuka linser.